Siin viitasid ja kommenteerisid eksperdid ja EMSLi inimesed peamiselt 2009. aasta KOV valimiste kampaaniate vastavust heale valimistavale. Miks ja kuidas vabaühendused seoses valimistega veel teevad, loe www.ngo.ee/manifest. Tava rikkumisest anna teada info@ngo.ee, kampaania käib ju kogu aeg.

teisipäev, 6. oktoober 2009

Vitsut ja töökas ametnik

Eilne Eesti Päevaleht kirjutab, kuidas Tallinna linnavolikogu kantselei välissuhete nõunik Riina Altpere helistab tööajal ja töötelefonil valijatele, uurides, kas nad kavatsevad valima minna ning on valmis huvi korral inimesele pakkuma Keskerakonna materjale. Toimetus sai sellest teada pensionärilt, kellele ametnik oli helistanud, mispeale ajakirjanik tegi pensionärina esinedes Altperele kontrollkõne, mis kinnitas kahtlust.

Ametnik ise ütleb, et need kaks kõnet, millest toimetus teab, olidki ainsad. Linnavolikogu esimees Toomas Vitsut ütleb, et tegu on tubli ametnikuga, kes sel moel näitab üles oma armastust linna vastu ja muret linna hea käekäigu pärast.

Kuidas on siin tegu hea valimistava rikkumisega? Hea valimistava ütleb:
  • Riigi- või kohaliku omavalitsuse asutustes mittepoliitilistel ametikohtadel töötavad isikud ei osale oma tööajast ühegi nimekirja või kandidaadi valimiskampaanias.
  • Avalikke vahendeid, välja arvatud erakondadele riigieelarvest määratud tegevustoetus, kasutatakse vaid tingimustel, mis on kättesaadavad ka teistele valimistel osalevatele nimekirjadele ja üksikkandidaatidele.
Päevalehe kirjeldatud tegevus läheb vastuollu mõlema punktiga, sest teistel nimekirjadel ei ole sellist ligipääsu maksumaksja raha eest oma valimismaterjale levitada.

Kuidas saaks paremini? Loomulikult on ametnikel, nagu kõigil teistel kodanikel, õigus oma poliitilistele eelistustele ning nende väljendamisele. Hea valimistavaga kooskõlas olev käitumine oleks selline, kui ametnik võtab selliste tegevuste ajaks puhkuse või teeb seda muul töövälisel ajal ning maksab nende kõnede eest ise või siis tasutakse need kandidaadi või partei eelarvest. Viimast ongi Vitsut ise lubanud Päevalehes 23. septembril ilmunud uudises.

NB! Sama teema kohta kirjutas Külli-Riin Tigasson 8. oktoobri Eesti Päevalehes ka arvamusartikli.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar