Siin viitasid ja kommenteerisid eksperdid ja EMSLi inimesed peamiselt 2009. aasta KOV valimiste kampaaniate vastavust heale valimistavale. Miks ja kuidas vabaühendused seoses valimistega veel teevad, loe www.ngo.ee/manifest. Tava rikkumisest anna teada info@ngo.ee, kampaania käib ju kogu aeg.

teisipäev, 6. oktoober 2009

Tsensuur Harku valla lehes

Harku vallavalitsus pakkus kandideerivatele nimekirjadele valla lehes võimaluse tutvustada oma valimisprogramme, kuid jättis seal avaldamata sotsiaaldemokraatide kirjutise, öeldes et see esitab eksitavaid väiteid. Uudise vahendas tänane Postimees.

Näitena toob valla lehe toimetaja sotside väite, et valla elanikud ei saanud detailplaneeringu vastu võtmisel kaasa rääkida. Postimees tsiteerib sotside artiklit, kus oli kirjas, et "täna ei arvestata detailplaneeringute kinnitamisel kohalike elanike soovidega".

IRLi liikmest vallavanem ütleb, et valla lehes pinna pakkumise eesmärk oli anda võimalus tutvustada programme, "mitte aga kirjutada arvamusavaldusi käesoleva vallavalitsuse tegevuse kohta".

Kuidas see seondub hea valimistavaga? Päris mitmeti.

Ühest küljest on hea valimistava kampaaniate sisukuse punktis öeldud, et "Valimislubadused [---] keskenduvad enam plaanitavale poliitikale, mitte mõne konkreetse isiku või grupi headele või halbadele omadustele". See aga ei tähenda kindlasti, et opositsioon ei võiks kritiseerida seniste võimukandjate tegevust - on täiesti selge, et seegi on valijatele oluline informatsioon. Küll tuleb silmas pidada, et pelgalt kriitika seni tehtu kohta ei anna valijale võimalust otsustada, mida opositsioon ise võimule tulles paremini teeks. Samuti on oluline, et kriitika käiks ikkagi tegude ja plaanide kohta.

Selle teema kohta käib aga ka hea valimistava punkt "Maksumaksja poolt ülal peetavad meediakanalid peavad olema võrdsetel tingimustel kättesaadavad kõigile valimistel osalevatele nimekirjadele ja üksikkandidaatidele". Kui vallavalitsus hakkab kõrvaldama lehest artikleid, mis nende hinnangul ei vasta "tõele" (kasutan jutumärke, sest ilmselt ei ole võimalik objektiivselt öelda, kas sotside umbmäärane väide, et planeeringu juures elanike soovidega ei arvestatud, vastab tõele või mitte), rikutakse seda punkti.

Kuidas saaks paremini? Oma vaadete tutvustamise võimaluse andmine on valija seisukohalt kindlasti vajalik. Arvestades valimisaja tundlikkust, oleks ilmselt parim sisusse mitte sekkuda, eriti kui tegu ei ole faktivigade, vaid tõlgendusega. Võib ka anda võimaluse koalitsioonile kommenteerida opositsiooni artiklit ja vastupidi. Ent ei maksa ka alahinnata lugejate suutlikkust ära tunda põhjendatud ja põhjendamatuid etteheiteid.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar