Siin viitasid ja kommenteerisid eksperdid ja EMSLi inimesed peamiselt 2009. aasta KOV valimiste kampaaniate vastavust heale valimistavale. Miks ja kuidas vabaühendused seoses valimistega veel teevad, loe www.ngo.ee/manifest. Tava rikkumisest anna teada info@ngo.ee, kampaania käib ju kogu aeg.

neljapäev, 15. oktoober 2009

Roheliste reklaamid: Ka sina, Brutus!

Meie valimistava ekspert Marek Reinaas kommenteerib roheliste üles riputatud plakateid:

"Pärast minu eilehommikust ülesastumist Hommikutelevisioonis sain ma kõne Roheliste erakonna peakontorist. Mulle heideti ette seda, et olin oma kommentaaris öelnud, et kõik Eesti erakonnad suhtuvad heasse valimistavasse üsna loominguliselt ning ei järgi seda. Kui ma olin pisut järele mõelnud, siis pidin nentima, et tõepoolest: kuna Eestimaa Roheliste erakond ei ole jooksva valimiskampaania käigus suurt midagi korda saatnud, siis ei ole neil olnud ka suurt võimalust valimistava rikkuda. Vabandasin ja lubasin tulevikus end täpsemalt väljendada.

Paraku ei läinud eelpoolnimetatud telefonikõnest rohkem mööda kui mõni tund, kui lugesin uudist, et Rohelised on alustanud välireklaamikampaaniat, mis parafraseerib Keskerakonna valimisloosungit ning demonstreerib erakonna juhtfiguure, kes naeruvääristavad teiste erakondade kampaaniat. Kahjuks osutus tõeks minu väide, et ainuke põhjus, miks Erakond Rohelised ei ole veel head valimistava rikkunud, on see, et neil ei ole olnud lihtsalt võimalust seda teha. Nüüd on nad seda võimalust aga julgelt kasutanud.

Usun, et selle välireklaamikampaaniaga on enamus inimestele selge, et eesmärk ei ole propageerida koduloomi või köögivilju. Tegemist on valimiskampaania osaga, mis peaks pöörama üldsuse tähelepanu erakonnale ja loodetavasti tooma juurde valijaid. Tegemist võib olla küll juriidiliselt korrektse möödahiilimisega välireklaamikeelust, kuid kahjuks hiiliti mööda ka oma eetilistest tõekspidamistest, mida mulle telefoni teel suure põhjalikkusega tutvustati.

Meil on meeles ka juriidiliselt korrektne analoogia eelmistest valimistest, kus köögiviljade asemel kiideti K-Kohukest. Kuigi kohtus jäi õigus nendele inimestele, kelle arvates puudus igasugune seos keskerakonna ja kohukese vahel, siis usun, et selles osas jäid kohtunikud ühiskonnaga eriarvamusele. Enamus arusaajaid inimesi tundis sellisest käitumisest tülgastust.

Õhtustes uudistes seletas Marek Strandberg (Ka sina, Brutus!), et tegemist on mänguga. Et inimesed ei peaks suhtuma juhtunusse tülgastusega vaid rõõmsalt. Et näed kui lahedad pullivennad seal Roheliste erakonnas on. Muuseas, sama juttu ajasid ka Keskerakonna kampaaniameistrid, kui nad pidid kommenteerima, miks nad oma kampaaniamaterjalides kasutavad Chalice’i, Peeter Ojat ja teisi inimesi, kes ei ole andnud, ja ilmselt kunagi ei annaks, luba sellel erakonnal oma nime ja nägu kasutada. Pealegi topiti neile suhu sõnu, mida nad eales ei ole lausunud. Ka see pidi olema suurejooneline nali ja mäng ning solvumiseks pole põhjust. Vabandust, head poliitikud, aga valimised ja inimeste privaatsus ei ole mäng ja nali. Ning kui te sedamoodi arvate, siis oleks parem mängust välja astuda, sest valemängijaid ei armasta mitte keegi.

Siinkohal olekski kohane parafraseerida Roheliste välireklaami: Rohelised, ärge olge K-Kohukesed!"

1 kommentaar:

  1. Rohelised pruunistuvad pea üleilmselt, elukeskkonna kaitsmisega pole selle liikumise põhiarul enam midagi ühist. Võimendatakse rämpsteaduse saavutusi ja pestakse arenemisjärgus ajusid. Vaata lähemalt IN.EE

    VastaKustuta