Siin viitasid ja kommenteerisid eksperdid ja EMSLi inimesed peamiselt 2009. aasta KOV valimiste kampaaniate vastavust heale valimistavale. Miks ja kuidas vabaühendused seoses valimistega veel teevad, loe www.ngo.ee/manifest. Tava rikkumisest anna teada info@ngo.ee, kampaania käib ju kogu aeg.

teisipäev, 6. oktoober 2009

Reinaas: Keskerakonna toetuse taga on teiste rumalus

Keskerakonna suure toetuse taga on eelkõige teiste erakondade rumalus, ütles reklaamiekspert Marek Reinaas."Keskerakonna reklaamikampaaniad jälgivad alati ühte valemit, mille peamine idee seisneb selles, et sundida teised erakonnad käituma nii, nagu Keskerakond seda soovib," ütles Reinaas Vikerraadio saates "Uudis+".

"Umbes kolm või neli kuud enne valimisi hakatakse meedias rääkima teemadel, mis on kasulikud just Keskerakonnale. Ja ülejäänud erakonnad lähevad sellega alati kaasa. Kõik valimised mööduvad Keskerakonna taktikepi all," selgitas ta.

"Siin ei ole midagi imestada, et Keskerakonna toetus nii suur on. /.../ Pigem paneb mind imestama teiste erakondade suhteliselt ideedevaene käitumine, et nad suudavad selle konksu alati alla neelata," sõnas Reinaas.

Valimiseelne kampaania on tema sõnul olnud sisutühi. "Mulle ei tule meelde mitte ühtegi sõnumit või reklaami, mille puhul oleks tegemist kasvõi mingisuguse konstruktiivse valimislubaduse või konkreetse ideega, kuhu Tallinn järgmise nelja aasta jooksul püüdlema peaks. Sellist teineteise aasimist on piinlik vaadata," rääkis Reinaas.

Samas lisas ta, et "ei mäleta Tallinnas ühtegi valimist, mis oleks mingilgi moel häid tavasid meenutanud".

Reinaasi sõnul on Tallinnas olukord, kus valimisreklaamide reguleerimise osas valitseb õiguslik vaakum. Ühest küljest on ebaselge, millised teod on ebaseaduslikud, teisest küljest on järelvalve seatud nii, et põhimõtteliselt polegi võimalik järelevalvet teostada, selgitas ta. "Näiteks Tallinnas peaks järelevalvet teostama munitsipaalpolitsei. See on ju jabur," lisas Reinaas.

"Kui (Keskerakonna - toim.) telkides hakatakse läbi viima e-valimisi /.../, ei ole see mitte lihtsalt eetikavastane, vaid peaks olema ka seadusevastane. Nüüd peaks tulema munitsipaalpolitsei ja need telgid ära viima, kuid vaevalt see juhtub," sõnas ta.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar