Siin viitasid ja kommenteerisid eksperdid ja EMSLi inimesed peamiselt 2009. aasta KOV valimiste kampaaniate vastavust heale valimistavale. Miks ja kuidas vabaühendused seoses valimistega veel teevad, loe www.ngo.ee/manifest. Tava rikkumisest anna teada info@ngo.ee, kampaania käib ju kogu aeg.

kolmapäev, 7. oktoober 2009

ERR valimisdebatid

Heas valimistavas on punkt, et "valimisreklaamile eelistatakse kampaanias kohtumisi valijatega, väitlusi, artikleid ja vestlussaateid". Samas erakonnad kurdavad, et kohtumistel valijatega on laval inimesi rohkem kui saalis (mida tõesti võib näha ka neil üritustel tehtud piltidelt), artikleid ei taha lehed valimiste eel avaldada ja vestlussaateid ... no paljukest neidki on.

ERR on oma Jõhvis, Tartus, Pärnus ja Paides toimunud valimisstuudiotega kahtlemata tubli tööd teinud ja üritanud katki hammustada kõva pähklit - kuidas korraldada valimisdebatte olukorras, kus meil on üle 200 omavalitsuse ja ligi tuhat valimisnimekirja.

Tänane saade Paidest oli samuti igati kenasti tehtud, aga kindlasti mitte kuigi huvitav, sest teab mis debatti ei tekkinud. Mida olekski raske tahta olukorras, kus koos on mitte ainult eri omavalitsuste, vaid ka eri maakondade kandidaadid. Kui paljude kohalike valijate jaoks oluliste teemade üle siis Viimsi ja Kohila kandidaadil ikka omavahel väidelda on? Nii piirdubki saade praegu eelkõige sinna kas nimekirja pikkuse või loosiõnne tõttu valitud kandidaatide mõtete esitamisega ja vähesed diskussioonivõimalused tekivad siis, kui saatepublik saab oma linna/valla kandidaadile küsimusi esitada. Ka on kandidaate ühes saates üsna palju, mis omakorda pärsib võimalust süveneda.

Arvan, et valijale oleks rohkem kasu debattidest, mis toimuvad ühe ringkonna kandidaatide vahel, kus nad saaksid tõepoolest väidelda nii seni tehtu kui teha plaanitava üle. Loomulikult ei saa ERR teha 227 sellist väitlust, küll aga võiks jõukohane olla vähemalt iga maakonnakeskuse kandidaatide debatt. Valimisstuudiod 3-4 õhtul nädalas ületaksid küll ilmselt ETV 1. kanali vaatajate taluvuspiiri, ent miks ei võiks neid teha ETV 2. kanalil, mis on nagunii mõeldud rohkem nišisaadetele? Usun ka, et sellise debati jaoks ei oleks kandidaatidel raske Tallinnasse telemajja kohale sõita, mis on kindlasti odavam kui teha otseülekandeid maakondadest.

1. kanalile võiks sel juhul jääda Tallinna linnapeakandidaatide debatt (pealinna valimistulemused mõjutavad ju suurel määral ka kogu Eesti poliitikas toimuvat) ning näiteks debatid üldisematel kohalike valimistega seotud teemadel - omavalitsuste liit(u)mine, laenukoormus, võimalused tööhõive, kodanikuühiskonna, noorte- ja sotsiaalvaldkonna jt selliste teemade edendamisel. Seejuures viimatinimetatud debattides võiksid poliitikute asemel pigem osaleda erinevad eksperdid ülikoolidest, kodanikuühendustest ja teistest organisatsioonidest, kes aitaksid valija jaoks analüüsida olukorda ja peamiseid valikukohti.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar