Siin viitasid ja kommenteerisid eksperdid ja EMSLi inimesed peamiselt 2009. aasta KOV valimiste kampaaniate vastavust heale valimistavale. Miks ja kuidas vabaühendused seoses valimistega veel teevad, loe www.ngo.ee/manifest. Tava rikkumisest anna teada info@ngo.ee, kampaania käib ju kogu aeg.

laupäev, 10. oktoober 2009

Rae vallavanema isiklikud lubadused

Hea valimistava blogi sai kirja Rae vallast, mille vallavanem Raivo Uukkivi (Keskerakond) on saatnud valla eakatele inimestele.

Muu hulgas kirjutab vallavanem:
Ma tean, et eakatel inimestel on tänases Eestis keeruline toime tulla. Hinnad, eriti ravimitel, on kõrged - samas riigi poolt makstavad pensionid on madalad. Seetõttu on iga valla ja linna üks esmaseid kohustusi hoolitseda, et eakad inimesed, kes on oma elutöö Eesti heaks teinud, saaksid väärikalt vananeda.
[---] Minu seisukoht on siin selge - ma jätkan vallavanemana iga-aastase jõulutoetuse maksmist eakatele ning tõstan summa 500 kroonilt 1000 kroonile. Vajan selleks Teie toetust. Vastasel juhul võtavad võimu need, kelle meelest eakad on vaid sangpomm, kes kavandavad pensionite kärpimisi kohe peale valimisi.
Mis on sellel pistmist hea valimistavaga?

Meile kirjutanud inimene juhib tähelepanu, et esiteks on tegu valija eksitamisega: vallavanem ei saa lubada kellelegi toetuse maksmist, sest seda otsustab vallavolikogu. Samuti ei ole loogiline seos selle vahel, kuidas Raivo Uukkivi poolt hääletamine hoiab ära nende võimuvõtmist, kes kavandavad pensionite kärpimist pärast valimisi - pensionite suuruse üle ei otsusta kohalikud omavalitsused. (Parema näite, kuidas sellist teemat reklaamis käsitleda, leiab Uukkivi enda erakonna lendlehelt "Peatagem Eesti tühjaksmüümine!", kus on öeldud: "Kui valite kohalike omavalitsuste valimisel Keskerakonna, siis annate sellega märku tänasele Vabariigi Valitsusele, et Te pole rahul praeguse olukorraga ning soovite riigivalitsemises muutust.")

Kirjutaja lisab veel, et valla 2010. aasta eelarve on niigi miinuses. Seda fakti me kontrollinud ei ole ning kindlasti on vallavolikogul võimalusi teha otsuseid, milliseid kulusid suurenda, milliseid kärpida. Hea valimistava näeb ette, et rahaliselt hinnatavate valimislubaduste puhul tuuakse välja nende maksumus ja tuluallikas. Seda selles kirjas tõesti tehtud ei ole.

Kõige probleemsemaks nimetab kirjutaja küsimust, kuidas sai vallavolikogu kandidaat kätte eakate vallaelanike aadressid, kellele see kiri koju saadeti. Elukohaandmed valla elanike registris ei ole avalikud. Kui kandidaat on need andmed saanud vallavanemana, siis on tegu hea valimistava selle punkti rikkumisega, mis räägib avaliku võimu vahendite mittekasutamisest kampaanias tingimustel, mis ei ole samavõrd kättesaadavad teistele kandidaatidele.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar