Siin viitasid ja kommenteerisid eksperdid ja EMSLi inimesed peamiselt 2009. aasta KOV valimiste kampaaniate vastavust heale valimistavale. Miks ja kuidas vabaühendused seoses valimistega veel teevad, loe www.ngo.ee/manifest. Tava rikkumisest anna teada info@ngo.ee, kampaania käib ju kogu aeg.

neljapäev, 8. oktoober 2009

Kas e-hääletamine valimistelgis on turvaline?

Olles ise täna Tartus, ei ole ma küll veel oma silmaga näinud Keskerakonna e-hääletamise võimalusega valimistelke, ent Postimehe teatel on need taas üles seatud igas linnaosas. Hea valimistava seda teemat ei käsitle, küll aga e-hääletamise hea tava, mille on koostanud kolleegid e-Riigi Akadeemiast ning millele avaldas septembri lõpus toetust ka Riigikogu põhiseaduskomisjon.

Nimelt seisab selles tavas:
[---] 2. E-hääletamisele kihutamine selleks arvutit pakkudes või muul moel valijat mõjutades ei ole lubatud, muu hulgas ei tohi korraldada kollektiivseid e-hääletamise üritusi (e-hääletamise kontorite või teeninduslettide avamine jms), kuivõrd seda laadi tegevust võib käsitleda valimisvabaduse rikkumisena.
3. E-hääletamisel tuleb järgida põhiseaduslikku nõuet, mille kohaselt valija peab saama hääletada vabalt, kartmata halvakspanu või ootamata heakskiitu. Selle nõude täitmiseks hääletatakse ka Interneti teel teiste pilkude eest varjatult.
[---] 5. Arvuti turvalisusega seotud riskide vältimiseks tuleb e-hääletamisel kasutada arvutit, mis kuulub hääletajale isiklikult või siis usaldusväärsele administraatorile.
Küsisin täna e-hääletamise projektijuhilt Tarvi Martensilt, mis riske võib kaasa tuua oma ID-kaardi ja paroolidega suvalisse arvutisse (näiteks valimistelki) minemine. Tema vastus:
Võõras arvutis võib pesitseda näiteks:
a) klaviatuurisalvestaja, mis su PIN-id meelde jätab;
b) paha ID-kaardi draiver, mis sama teeb;
c) häkitud valimisrakendus, mis hääletab ühtmoodi valija tahtest sõltumata või siis salvestab valiku.
Kui a ja b on üldised ID-kaardi (ja a puhul ka paroolide) kasutamise ohud, siis c on valimis-spetsiifiline. Muidugi teeme kõik, et c-d ei juhtuks, sh avaldasime valijarakenduse alles täna 9:00, seega aeg häkkimiseks ja tulemuse levitamiseks on vähene jne.
Muidugi, oluline on lisada, et tegu on teoreetiliste ohtudega, mis mõistagi ei pruugi tegelikkuses realiseeruda. Aga ma mõtlen, et täpselt nii, nagu ma ei lähe oma internetipanka suvalisest arvutist, ei ole seda mõistlik teha ka e-hääletuse puhul.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar