Siin viitasid ja kommenteerisid eksperdid ja EMSLi inimesed peamiselt 2009. aasta KOV valimiste kampaaniate vastavust heale valimistavale. Miks ja kuidas vabaühendused seoses valimistega veel teevad, loe www.ngo.ee/manifest. Tava rikkumisest anna teada info@ngo.ee, kampaania käib ju kogu aeg.

reede, 25. september 2009

Korruptsioonivaba Eesti kutsub valimisi vaatlema

Muidugi mindagu! Ja mitte vaid tembeldamist ja häältelugemist jälgima, vaid vaatama ka, mis toimub väljaspool valimisjaoskondi. Kas tehakse lähedal agitatsiooni, või sõidab busside kaupa valijaid ette, või talutatakse nurga tagant käekõrval joodikuid õlle eest valima. Niisuguseid asju on ju iseäranis raske tuvastada ja tõestada, aga neid maal ikka juhtub ja ka kainemate inimestega. Kusagil anti jahu, kui ma õigesti mäletan!

Ühingu Korruptsioonivaba Eesti juhatuse liige Asso Prii kutsus inimesi osalema vaatlejana 18. oktoobril toimuvatel kohalike omavalitsuste valimistel.Asso Prii ütles "Terevisioonis", et lisaks sellele, et inimestel on õigus valida, on neil ka õigus osaleda valimistel vaatlejana. "Me püüamegi inimesi julgustada seda tegema."
Prii märkis, et Korruptsioonivaba Eesti eesmärgiks ei ole avastada valimisjaoskondades konkreetseid rikkumisi, vaid nad püüavad täita nö valvekoera rolli, et pärast ei tekiks valimistulemustes küsitavusi. Ta tõi näite kevadistelt europarlamendi valimistelt, kus ühes jaoskonnas jäi hääletussedelitele teine tempel panemata. "See on ilmselge vihje, et kõike ei tehta õigesti ja meiepoolne vaatleja võiks seda suuta vältida."
Korruptsioonivaba Eesti juht lisas, et vaatlejal on õigus osaleda kogu valimisprotsessis, sealhulgas ka häälte lugemisel. "Kindlasti ei tohi vaatleja segada valimisjaoskonnas valimiskomisjoni tööd ja tal ei ole ka õigust tutvuda valijate nimekirjaga," märkis Prii.
Prii märkis, et vaatlejatelt ei eeldata kogu seadusandluse tundmist. Vaatlejale on koostatud küsimustik, mille järgi ta saab hinnata olukorda valimisjaoskonnas. 7. oktoobril kutsutakse kõik vaatlejad kokku ning neile selgitatakse nende õigusi ja kohustusi.
Valimiste vaatlejaks saamisest huvitatud inimesed võivad pöörduda ühingu Korruptsioonivaba Eesti poole aadressil info@transparency.ee või helistada numbril 6 116 020.

Allikas: http://uudised.err.ee/index.php?06178574

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar