Siin viitasid ja kommenteerisid eksperdid ja EMSLi inimesed peamiselt 2009. aasta KOV valimiste kampaaniate vastavust heale valimistavale. Miks ja kuidas vabaühendused seoses valimistega veel teevad, loe www.ngo.ee/manifest. Tava rikkumisest anna teada info@ngo.ee, kampaania käib ju kogu aeg.

kolmapäev, 23. september 2009

Keskerakonna valimistelgid tulevad taas

Postimees kirjutab täna:
Tallinna linnavalitsus on väljastanud Keskerakonnale avaliku ürituse load viies Tallinna paigas e-hääletust propageeriva ürituse korraldamiseks.
Sarnaselt europarlamendi valimistega paneb Keskerakond ka kohalike valimiste eel üles vaidlusi tekitanud valimistelgid.
Keskerakond propageerib e-hääletust 5. – 17. oktoobrini Merivälja teel, Tammsaare pargis, Keskturu sissepääsu juures, Lasnamäe turul, Laagna ja Lindakivi jalakäijate sillal, Mustamäe polikliiniku ees ning mitmetes kaubanduskeskustes.
Keskerakond avas ka enne europarlamendi valimisi 20 telki, milles jagati erakonna temaatikaga õhupalle ja brošüüre ning pakkus ka võimalust e-hääletada.
Vabariigi valimiskomisjon ei suhtunud ettevõtmisesse soosivalt ning leidis, et e-hääletamisele kihutamine selleks arvutit pakkudes või muul moel valijat mõjutades ei ole ausate valimistega kooskõlas.
Valimiskomisjoni esimees Heiki Sibul rõhutas, et oma hääle andmise hetkel ei tohi samas kohas valimisreklaami teha.
Nähtust kommenteerisid Allar Jõks ja Urmo Kübar juba europarlamendi valimiste järel tehtud ülevaates:

Valimistelk ja pohmell
Halli valimisvõitlusse tõid elevust valimistelgid ja rohelistes särkides parteinänni jagavad noored eelhääletuse toimumise ajal jaoskondade ümbruses. Sellist punkti ei osanud me valimistava arutades sinna sisse kirjutada. Kuid vastuse leiab Euroopa parlamendi seaduse §-st 5, mille kohaselt on valimisagitatsioon keelatud hääletamisruumis ja ruumides, mille kaudu valija sinna siseneb. 
Seaduse mõte on vabastada valija sel hetkel igasugusest aktiivsest propagandast. Loodame, et sellisele seaduse piirimail balansseerimisele reageerivad kas õiguskaitseorganid või seaduseandja.
Reklaamiseadusega on määratud kohad, mille läheduses on alkoholireklaam keelatud. Miks mitte seadusega määrata kohad, kus e-hääletuse ja eelvalimiste ajal valimispropaganda ei ole lubatud? Mitte et me võrdsustaksime valimispropagandat ja alkoholi. Kui alkoholireklaami mõjul tehtava otsusega kaasnev pohmell möödub kiiresti, siis valimistel tehtud vea heastamiseks võib kuluda aastaid. 
Vt ka ausa e-hääletamise põhimõtteid.

Ja loe kevadisi kajastusi:
- Kesknädalast: K-telk ärritas e-valimiste üleskiitjaid
- Postimehest: Valimistel töötas turul täie auruga
- Päevalehest: Kas Keskerakond teeb ajuloputust või aitab heast südamest valijaid?

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar