Siin viitasid ja kommenteerisid eksperdid ja EMSLi inimesed peamiselt 2009. aasta KOV valimiste kampaaniate vastavust heale valimistavale. Miks ja kuidas vabaühendused seoses valimistega veel teevad, loe www.ngo.ee/manifest. Tava rikkumisest anna teada info@ngo.ee, kampaania käib ju kogu aeg.

reede, 18. september 2009

Ahistamine ja terror Vara vallas

Laekus mure, millesarnaseid kuuleb siit kui sealt üle Eesti. Hea valimistava niisugusest mõjutamisest otsesõnu ei räägi, kuid siiski on tegemist avalike vahendite ja positsiooni ärakasutamisega, mida on paraku üsna võimatu tõestada. Samuti läheb see vabade valimiste printsiibiga vastuollu.

Kirja autor on meile teada ja see on saadetud vastulause võimaluseks Vara vallavanemale Andres Kärbile.

Tartumaal, Vara vallas toimub räige inimeste ahistamine ja psüühiline terror seoses valimistega. Vallavanem on ähvardanud kõiki tema alluvuses (lasteaia juhatajad, spordiinstruktor, IT spetsialist, noorsootöötajad või kaudses alluvuses (kommunaalettevõte, velsker, perearsti õde, külavanem) olevaid inimesi kandideerima tema nimekirjas. (Isamaa ja Respublica Liit).
Kui oled teises nimekirjas, siis oled vallavanema sõnul tema vastu ja need saavad senimaani, (viimastel päevadel ähvardas inimesi avaldust tagasi võtma) repressioonide osaliseks. Ta lausa otsib põhjuseid ja nõuab ajuvabadusi.
Tema nimekirja kuuluvad inimesed, kes on tema alluvuses (ei ole tahtnud sõdida) või siis kellele ta on midagi lubanud (näiteks ettevõtjalt tellis bussipeatuse hoone ülikalli hinnaga, endisele kommunaaltöötajale lubas lapselapsele KOHE lasteaia koha, kusjuures lasteaias on oma kord uute vastuvõtuks.) Liiga väikeseid ei saa korraga palju võtta, sest peavad kohanema.
Nüüd aga vallavanem, erialalt endine arst ahistab nii lasteaia juhatajat, kes keeldus temaga ühes nimekirjas kandideerimast kui ka eirab igasuguseid inimlikke reegleid ka teiste väikeste vallakodanike suhtes, selle nimel, et oma valimislubadusi täita.
Vallavanem Andres Kärp on käinud inimeste juures, kutsunud enda juurde vastuvõtule (vaid neljasilmajuttu rääkima) kõik, kes vähegi kandideerivad ja tema on püüdnud neid mõjutada kas siis tema nimekirja tulema või hoopis kandideerimisest loobuma. Oma otseses alluvuses olevatele on ta andnud ultimaatumi: esitab inimesele valiku valida kahe võimaluse vahel, kas siis kandideerimisavalduse tema nimekirjas või tuleb töösuhe läbivaatamisele. Kui seda kohe ei ole tehtud, siis on ta ähvardanud viie päeva jooksul leida kolm põhjust tööga mitte toime tulemisest (mida ta nüüd siis ka Vara lasteaia juhataja peal rakendab) ja siis tema lõpetab töösuhte.
Vara vallas toimub räige inimõiguste rikkumine rääkimata valimiste heast tavast! Tegu on kogenud poliitikuga, endise Paldiski linna sotsiaalnõunikuga, kelle kolmandat valitsemisaega enam valla töötajad/elanikud üle elada ei soovi. Vallavanem on aga nagu tank, kes ei karda midagi ega kedagi ning inimestest absoluutselt ei hooli.
Mida aga teha, sest ega keegi ka avalikult tunnistada ei julge seda, mida temaga tehakse – kõigil on töökoht tänasel päeval maakohas eriti kallis. Need, kes ei ole aastast 2003 alates suutnud temaga koos töötada on lahkunud või kes on oma arvamust hakanud avaldama, on vallavanem lihtsalt välja söönud.
Tänase seisuga kuue aasta jooksul on Vara vallast ametist lahkunud 11 inimest.
Valla elanik

Kuidas niisuguseid olukordi lahendada? Kõlab ilmselt naiivselt, katsu ise praktikas teha, öeldaks mulle, aga kuni keegi midagi ei tee ega avalikult tunnista, ei muutugi ju midagi. Kokku tuleb saada lihtsalt kriitiline mass. Eks see ole iga muudatuse ja kodanikualgatuse edukuse eelduseks.

12 kommentaari:

  1. Laiem üldsus teab ainult Paldiski juhtumit, kuid kas on kedagi, kes teab ka veel Põlva juhtumit?
    H.

    VastaKustuta
  2. Tahaks ka Põlva juhtumist teada?

    VastaKustuta
  3. Julgeb laiema avalikuse ees kritiseerida ja süüdistada, aga oma nime ei julge avalikustada??!!
    See juhtum liigitub pigem naabrinaine-saunas-rääkis jutu alla.

    VastaKustuta
  4. No seda ta ju seletaski, miks ei saa avalikult. Hea, et niigi palju, kuna ka sellise jutu põhjal saab väikses kohas rääkija tuvastada.

    Ja meile on kirjutaja nimi teada.

    VastaKustuta
  5. huvitav, tean mõnda tolle valla töötajat, keda ei ole kindlasti mitte mõjutatud, ähvardamisest rääkimata, samuti pole velskrit mõjutatud, seda tean 100%.
    Üleüldiselt leian, et kui inimene julgeb selliselt süüdistada teist inimest avalikult, siis peaks ta julgema oma nime ka ära mainida. Järgmisena ei meeldi talle keegi järgmine ja hakkab siis teda laimama. Inimestel on õigus teada, kellega ta ehk päev-päeva järel kõrvuti elab-töötab. Selle teksti põhjal võib oletada, et tegemist on inimesega, kes töötab seal vallas ametnikuna vms. Sellist inimest oma alluvusse mina küll ei sooviks. Teeb silme ees head nägu ja seljataga lööb noa selga.

    VastaKustuta
  6. Ma loodan, et meie anonüümsust sarjav anonüümne vallaelanik on vähemalt vallavanem ise, kes küll vastas mu vastulausepalvele juba laupäeval, aga siis vaid niimoodi:

    "Sooviksin teada, millele või kellele peaksin vastama? Minule ega ka vallavalitsuse aadressile ei ole ühtegi kirja küll laekunud. Ühtlasi küsiksin - ehk oskate nõu anda - kas Eesti Vabariigi seaduste järgi on vallaametnikel, s. h. vallavanemal kandideerimine kohalikku volikokku ikka lubatud? Kui jah, kas siis olen ehk valesti toiminud, kutsudes valla elanikke liituma Isamaaa ja Res Publica Liidu nimekirjaga, milles kandideerisin ka möödunud valimistel? Kuidas soovitate toimida Teie?"

    VastaKustuta
  7. Ei, ma ei ole vallavanem. Ma pole isegi tolle valla kodanik, lihtsalt tean mõnesid sealseid inimesi. Ja kas oma arvamuse avaldamine ei ole siis meie õigusriigis enam lubatud?

    VastaKustuta
  8. Muidugi on, aga ära sarja siis teise anonüümsust, kui ise ka tundmatuks soovid jääda.

    Ma lihtsalt lootsin, et vallavanem ise ka midagi kostab.

    VastaKustuta
  9. Meie ka ootame vallavanema kommentaari,mitte tema suuvoodrite "asjatundlikkust".

    VastaKustuta
  10. aga palun minge ja küsige siis otse temalt?!!

    VastaKustuta
  11. Ei noh -loen küll-mõni on siin päris "terav " anonüümikas" -ise tuneb m õ n-e-s-i-d inimesi, teab naiste saunajutte ja tundub, et tunneb kohe ikka südamelähedust selle tobeda valitsejaga, kes rahvale pinda käib aga seda va psüholoogiat ei tuhka, kes siis ikka julgeb sellise kopsiku all veel hakata kirja kirutama...A mul on tunne, et see kohe ise on sealt see ainumas valitseja kummardaja - lammas valla töötaja, keda mõjutatud ei ole ja ka velskreid on seal vallas kohe mitu... ja siis ikke kibeleb teadjameheks

    VastaKustuta
    Vastused
    1. pole see kärp mingi paipoiss vara lossi vanaaegsed kivid müüs maha fakt, koosa sigala lammutas maha ja tegi vanarauaks fakt,arstina oli ta muhe suur mehemürakas,nüüd idikas kes ajab pappi kokku tsisikov sama jobu oma firma ajas pankrotti nüüd valda juhtima

      Kustuta