Siin viitasid ja kommenteerisid eksperdid ja EMSLi inimesed peamiselt 2009. aasta KOV valimiste kampaaniate vastavust heale valimistavale. Miks ja kuidas vabaühendused seoses valimistega veel teevad, loe www.ngo.ee/manifest. Tava rikkumisest anna teada info@ngo.ee, kampaania käib ju kogu aeg.

esmaspäev, 11. jaanuar 2010

Ergma toetas valimistava punkti partidest

Kena, eriti poliitikust, võtta valimistava põhimõtted ka praegusel ajal üles. Tõsi, Ergma on küll ka ise tihti pardiks käinud, kuid ausalt selle välja öelnud, kui see midagi leevendab.

Meenutame, et ainsana ei kasutanud tänavu kohalikel valimistel peibutusparte rohelised, tulles lõpuks (meeleheitest?) küll lagedale üsna jabura ja hea tava piire sonkiva välireklaamikampaaniaga. Nüüd on nad mõistetavalt veits kibestunud, aga ilmselgelt töötavadki sellised kokkulepped, kui kõik neid peavad.

Jälgi ka diskussiooni siin (teised arvamused artikli all): http://www.postimees.ee/?id=210212 
Ergma: peibutuspartide probleemi lahendaks kokkulepe 
Riigikogu esimees Ene Ergma on teinud arvutuse, millest selgus, et viimastel kohalikel valimistel läks 14,5% häältest peibutuspartidele, ja leiab, et erakonnad võiksid sõlmida kokkuleppe nendest loobumiseks.
"Minu meelest seda on isegi väga palju," rääkis Ergma ETV saates "Terevisioon". Ta ütles, et ilmselt on kõigile selge, et kohalikesse volikogudesse ei tule inimesed, kes valiti Euroopa Parlamenti, kuid ometi antakse neile hääli.
"Ma olen mõelnud selle peale, et kui inimene annab nõusoleku kuhugi kandideerida ja kui ta osutub valituks, siis ta läheb sinna," ütles Riigikogu esimees. Tema sõnul on üks võimalus muuta seadust, kuid asja saaks lahendada ka džentelmenliku kokkuleppega, nagu on Rootsis, kus Riksdagi liikmed ei kandideeri kohalikesse omavalitsustesse. Selleks oleks vaja aga kokkulepet kõigi erakondade vahel.
Ergma ei pea väiteid Riigikogu madalast mainest eriti tõsiseltvõetavaiks.
"Mind alati üllatab see, et mispärast Eurostati andmed näitavad, et Riigikogu toetab Eestis 44% [küsitletuist]," rääkis Ergma. "Ja loomulikult - kui me teeme mingisuguse klikkimise, siis te võite saata riigikogu maine ka nulliks või miinus üheks protsendiks. Aga mina võtan tõsiselt ainult neid küsitlusi, mis on tõeliselt tehtud ikkagi professionaalide poolt."
Ergma ei eitanud, et riigikogu maine on probleem. "Iga kogu juures on ju alati võimalik teha paremat tööd ja ma olen alati öelnud, et Riigikogu maine sõltub ju 101-st inimesest," ütles ta.
Ergma ei arva aga, et Riigikogu mainet viivad alla asendusliikmed. Ta ütles, et tavaliselt koguvad valimistel palju hääli linnapead ja maavanemad, kuid pole mõeldav, et nad kõik tuleksid riigikokku, sest see tekitaks veel suurema segaduse.
Täna algab Riigikogu VI istungjärgu 11. töönädal. Ergma sõnul tuleb Riigikogul sel aastal menetleda mitut suurt seaduseelnõu. Ta nimetas avaliku teenistuse seaduse, kohtute seaduse ja põhikooli ja gümnaasiumi seaduse eelnõu.






1 kommentaar:

  1. hea nali. selline tegevus tuleb kuulutada kriminaalselt karistatavaks!

    VastaKustuta