Siin viitasid ja kommenteerisid eksperdid ja EMSLi inimesed peamiselt 2009. aasta KOV valimiste kampaaniate vastavust heale valimistavale. Miks ja kuidas vabaühendused seoses valimistega veel teevad, loe www.ngo.ee/manifest. Tava rikkumisest anna teada info@ngo.ee, kampaania käib ju kogu aeg.

teisipäev, 13. oktoober 2009

Paldiski televisioon ei näita opositsioonilise valimisnimekirja reklaami

Saime kirja Paldiskist, kus kohaliku valimisliidu Jäälõhkuja esindaja väidab, et kuigi nad on kohalikule televisioonile maksnud 500 krooni oma reklaamide näitamise eest, ei tehta seda. Samal ajal linnapea Jaan Mölder (VL Meie Kodu Paldiski Pakri), volikogu esimees Mati Kadak (Reformierakond) ja aselinnapea Andrei Martõnjak (SDE) saavad oma nimekirjade reklaame avaldada tasuta. Paldiski TV-d rahastab linnavalitsus ja selle juhatuses on linna pearaamatupidaja, kes kandideerib ka ise linnapea valimisliidus. Nii kirjutab Jäälõhkuja esindaja. Saadame info selle postituse kohta ka linnapeale, võimalusega esitada omapoolne kommentaar.

Eelmisel reedel on meile kirjutanud inimene esitanud ka avalduse politseile, kus kirjeldab toimunut lähemalt: kuidas nad saatsid materjalid telekanalile 6. oktoobri hommikul ja maksid 200 krooni, ent need avaldati ebakvaliteetselt. Kui valimisliidu esindajad käisid asja 8. oktoobril uurimas, küsiti neilt veel 300 krooni, ent reklaami ei näidatud ikkagi.

Hea valimistava ütleb, et maksumaksja rahast ülal peetavad meediakanalid peavad olema kandidaatidele võrdselt kättesaadavad. Kirjeldatud näites eksitakse selle põhimõtte vastu kahes mõttes: esiteks on takistatud ühele nimekirjale üldse pääsu eetrisse, teiseks näidatakse väidetavalt osa nimekirjade reklaame tasuta, aga teistelt küsitakse raha. Sellisel juhul on kahtlemata tegu avaliku võimu kuritarvitamisega, mis ei loo kandideerijatele ja seeläbi ka valijatele võrdseid võimalusi.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar