Siin viitasid ja kommenteerisid eksperdid ja EMSLi inimesed peamiselt 2009. aasta KOV valimiste kampaaniate vastavust heale valimistavale. Miks ja kuidas vabaühendused seoses valimistega veel teevad, loe www.ngo.ee/manifest. Tava rikkumisest anna teada info@ngo.ee, kampaania käib ju kogu aeg.

kolmapäev, 14. oktoober 2009

Narvas võib lõhkeda miin


Avaliku Sõna Nõukogu kaudu jõudis meieni Narvas ilmuva tasuta ajalehe Gorod esiküljel avaldatud Keskerakonna reklaam. Reklaami ülemises osas on väikese koolitüdruku pilt ja tekst (toimetamata tõlge): "Sel I klassi lapsel on õigus õppida Euroopa standardite järgi remonditud koolis ning selles keeles, mida ta ise valib. Kes annab talle selle võimaluse? Keskerakond. Kes siis veel!" Ning reklaami alumine pool kujutab ühelt poolt kaunist Narva jõge, millele paremalt läheneb ... kõrbenud lärakas, kus opositsiooni esindajate fotod ja tekst: "IRL + Reformierakond = VL "Peetri plats". See liit on miin Narva koolidele ja lasteaedadele. Ära lase sel lõhkeda!"

Hea valimistava ütleb, et:
  • Hoidutakse valijate hirmutamisest ja äraostmisest ning rahvusliku, sotsiaalse, rassilise või muu grupikuuluvuse kaudu vastuseisu õhutamisest
  • Valimislubadused on seotud valitava esinduskogu pädevusega, keskenduvad enam plaanitavale poliitikale, mitte mõne konkreetse isiku või grupi headele või halbadele omadustele.

Selline reklaam küll hirmutab valijat "miiniga", mis võib lõhkeda, kui ühe valimisliidu poolt hääletada, kuid ei argumenteeri seda kuidagi. Sellisel moel on ta vastuolus hea valimistavaga, sest ei võimalda valijal kujundada oma kaalutletud otsust.

Hea valimistava ei tähenda, et kampaanias ei tohiks oma poliitilisi vastaseid nende tegude pärast kritiseerida, saati siis teha kriitikat nende plaanidele. Hea tavaga kooskõlas olev kriitika seisneks aga siis nende põhjuste väljatoomises, miks selle liidu valimine õppeasutustele nii hävitavat mõju võiks avaldada arvaja meelest.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar